Partner sites: Eigen blog? Bloggen.be    |    Radio luisteren via internet? RadioPlezier.com    |    Nieuws zonder censuur? NewsBird.com

 

Lorem Ipsum

De grote quiz CryptoQuiz Gezegden omschrijving Gezegden spreekwoord Rekenquiz Lettergrepen quiz Woordpuzzel quiz Geschudde quiz Sudoku Woordzoeker Scorebord grote quiz Nieuwsbrief QuizPlezier op uw site of blog

CITAAT
Hoe velen maken zich niet afgetrokken om diepzinnig te schijnen! De meeste abstracte termen zijn niets dan schaduwen, die een ledig verbergen.
Joseph Joubert

SYNONIEM
Vlak is synoniem van Effen

Sudoku

 

Hoe spelen? Sudoku Tips!

Speel de sudoku als volgt.

Klik met uw linkermuisknop in het vakje waar je het cijfer wil ingeven en geef dan het cijfer in. Je kan springen naar andere vakjes door middel van de TAB-toets op je toetsenbord.

Om alles te wissen dat je hebt ingegeven, druk je op "Opnieuw beginnen" om terug met dezelfde Sudoku verder te gaan.

Om je opgegeven Sudoku oplossing te controleren, druk op "Valideren?"

Om de hele Sudoku oplossing te geven, druk op "Oplossen!"

Om een nieuw Sudoku spel te starten met nieuwe opgave, druk op "Nieuw spel".

Elke opgegeven Sudoku IS oplosbaar; de computer geeft dus nooit onoplosbare Sudoku puzzels. Je kan zoveel Sudoku puzzels spelen als je zelf wenst, er is geen limiet op het aantal spellen per persoon.

Sudoku TIP: je kan een ingevuld cijfer terug verwijderen door in het vakje te klikken en het cijfer terug weg te doen (delete-toets op je toetsenbord).

Sudoku TIP: heb je meer dan één mogelijkheid? Typ ze dan beide in het vakje, zolang je niet laat valideren, mag je er meerdere in één vakje plaatsen, zodat je dit als geheugensteun kan gebruiken. Zo kan je dan later de juiste overhouden en de echte oplossing in het vakje schrijven.

Sudoku TIP: kom je er écht niet uit? Klik dan op "Oplossen". De computer geeft de oplossing van de Sudoku. Kijk naar het cijfer dat je wilde hebben. Druk nu op "Opnieuw beginnen". Je moet nu wel terug van een blanco blad beginnen, maar blijft bij dezelfde puzzel; waardoor je de "gespiekte" oplossing kan gebruiken om het Sudoku spel opgelost te krijgen.

Wat is Sudoku?

Een Sudoku spel is 9 x 9 hokjes groot. Eigenlijk 9 grote vakken met telkens 9 kleine vakjes in.
Het is in te delen als 9 vlakken van 3x3 hokjes, 9 rijen van links naar rechts en 9 kolommen van boven naar beneden.
Zo één vak (met dus 9 kleine hokjes in) is het belangrijkste onderdeel van de Sudoku.

Doel Sudoku, uitleg Sudoku, strategie Sudoku

Het doel is om in élke rij de cijfers 1 tot en met 9 te krijgen, in elke kolom de cijfers 1 tot en met 9 te krijgen én in elk vlak (dus 3x3 hokjes) ook de cijfers 1 tot en met 9 te krijgen. Dus nooit 2x hetzelfde cijfer in één rij, kolom of vlak.
Je krijgt een aantal cijfers op voorhand opgegeven, en aan de hand van deze cijfers kan je aan het puzzelen slaan. Elke Sudoku heeft maar één oplossing. Je dient dus te puzzelen om zo in elke rij, kolom en vlak de cijfers 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 te krijgen.
Iedereen heeft zo zijn eigen strategie om zo'n Sudoku op te lossen, er zijn er vele die allen dezelfde oplossing zullen geven.